Fjällturer 2021

Äventyr i berg och kajak

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Vår svenska fjällvärld är unik. En av Europas sista vildmarker. En vildmark med en storslagenhet som måste upplevas. Turerna går till stora delar utanför markerade leder i områden som få besöker. Varje tur har en ny ledsträckning och därför blir en tur aldrig en annan lik. Våra fjällturer genomförs i små grupper och leds alltid av en certifierad fjälledare.


Laponia (Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet) 31/7-6/8 2021Följ med på en 7 dagar lång vandring genom världsarvet Laponias tre fantastiska nationalparker. Laponia är unikt i sitt slag och utgör Europas största sammanhängande vildmark. Vandringen kommer som alltid ske i liten grupp och under turen kommer du att besöka Padjelanta, Stora Sjöfallet och självklart kronjuvelen Sareks nationalpark. En unik och väldigt vacker fjällvärld.

 

Efter en båttur över sjön Áhkájávrre startar vandringen i samevistet Vájsáluokta. Där följer vi Nordkalottleden mot Padjelanta nationalpark. I Padjelanta passerar vi broarna över de vackra sjösystemen men lämnar sedan lederna och söker oss österut över Luvddo mot Sarek nationalpark. Vi tillbringar tre nätter inne i Sarek och blickar in i de vackra dalarna Guohpervágge och Ruohtesvágge innan vi når ”Treparksmötet” (platsen där Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet möts). Vandringen fortsätter sedan genom Stora Sjöfallets nationalpark. På vår ena sida har vi den brusande älven Vuojatädno och på andra sidan Lapplands drottning, det mäktiga fjället Áhkká. Turen avslutas i samevistet Änonjálmme där vi tar båten över till Ritsem.

 

Du kommer att bjudas på fantastiska vyer, dramatiska toppar, vackra fjällsjöar, något spännande vad och grönskande fjällhedar. Vi kommer att följa markerade leder ungefär en tredjedel av turen. Inne i Sarek saknas leder och broar helt men området är ändå relativt lättvandrat då man ofta följer naturliga dalstråk och gamla renflyttningsleder. Fjällstugor och rastskydd saknas och boendet sker i tält.

För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring genom Laponia är gruppens storlek begränsad till max 6 deltagare + guide(r). Det gör oss flexibla och vi blir snabbt sammansvetsade.
Under turen kommer du också ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, hur och var man vadar, val av tältplats, samernas liv, fjällens djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix i fjällen. Vi kommer att röra oss ungefär 15-20 km per dag. Någon dag kortare. Vandringen kommer självklart ske i lugnt tempo där fokus är att uppleva det fantastiska fjällområdet.Turen passar:

Dig som vill uppleva världsarvet Laponias unika nationalparker och fjällen bortom lederna. Turen är inte en nybörjartur då vi kommer att röra oss till stor del utanför markerade leder. Vi kommer bära tält och mat för 7 dagar. Några vad förekommer.


Pris: 7200kr


Ingår:

- Båttransport Ritsem -> Vájsáluokta, Änonjálmme -> Ritsem

- Plats i bekvämt fjälltält

- Lån av stormkök samt gas

- Gemensam säkerhetsutrustning för sommarfjäll

- Guidning av certifierad Fjälledare (enligt Fjällsäkerhetsrådets norm)


Fixar du själv:

- Resan till och från Ritsem

- Personlig utrustning

- Mat under turen (exempel på lättlagad fjällmat lämnas)

- Ev boende på Ritsem fjällstation sista natten (man kan tälta mot en mindre serviceavgift).


Läs mer om turen här


Max 6 personer (min 4 pers).

Fjällturer 2021


Lapporten (Abisko-Mårma-Vistas) 25-29/8 2021Varmt välkommen till en fantastisk drömvandring mellan Abisko och Nikkaluokta. Vi kommer att vandra i liten grupp och följa en annorlunda och väldigt vacker färdväg bortom de stora turiststråken. Turen kommer att innehålla många kontraster där du kommer att vandra genom den klassiska Lapporten, Sveriges mest imponerande och avbildade fjällformation. Du kommer också att få passera över det karga, mytomspunna Mårmapasset och uppleva den underbart vackra och frodiga Vistasdalen i sensommarskrud. Turen avslutas med en båtfärd genom Vistasälvens fantastiska delta ner mot Nikkaluokta.

Utöver det kommer du att bjudas på fantastiska vyer, dramatiska toppar, vackra fjällsjöar, kanske något spännande vad, gnistrande glaciärer och blommande fjällhedar.

Vi kommer att röra oss både längs markerade leder och omarkerade färdvägar. Boende kommer att ske i tält och självklart strävar vi efter att hitta fina lägerplatser med kvällssol. Turen passar dig som vill uppleva ett fantastiskt fjällområde bortom som förhållandevis få besöker.


För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring är gruppens storlek begränsad till max 6 deltagare + guide(r). Det gör oss flexibla och vi blir snabbt sammansvetsade.
Under turen kommer du också ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, vägval, val av tältplats, samernas liv, fjällens djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix i fjällen. Vi kommer att röra oss mellan 12 - 20 km per dag. Vandringen kommer självklart ske i lugnt tempo där fokus är din fjällupplevelse.


Turen passar:

Dig som vill uppleva ett fantastiskt fjällområde som förhållandevis få besöker. Turen är inte en nybörjartur, terrängen är bitvis utmanande och vädret kan snabbt skifta. Vi kommer bära tält och mat för 5 dagar. Steniga partier och en del branta stigningar förekommer. De flesta vattendrag vi passerar har broar men mindre vad kan förekomma.


Pris: 5500kr


Ingår:

- Båttransport längs Vistasälven

- Plats i bekvämt fjälltält

- Lån av stormkök samt gas

- Gemensam säkerhetsutrustning för sommarfjäll

- Guidning av certifierad Fjälledare (enligt Fjällsäkerhetsrådets norm)


Fixar du själv:

- Resan till Abisko och från Nikkaluokta (vi kommer att samordna)

- Personlig utrustning

- Mat under turen (exempel på lättlagad fjällmat lämnas)


Läs mer om turen här


Max 6 personer (min 4 pers).


Foto: Fredrik Neregård

Foto: Fredrik Neregård

"The mountains are calling and I must go..."


John Muir

Kontakt: info@pepsadventures.se