Vandringar i Laponia 2024

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till våra vandringsturer i Laponia, Europas största skyddade naturområde. 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av Unesco på grund av den unika natur och de kulturella värden som finns där. Viktigt för hela världen att vårda och skydda.

Laponia består av nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjauna och Stubbá. Våra turer i Laponia genomförs i små grupper och leds alltid av en certifierad Fjälledare/International Mountain Leader med stor erfarenhet av omårdet och utbildad i Laponias unika värden. Varje tur har en ny ledsträckning och därför blir en tur aldrig en annan lik.


Vandringar i Laponia 2024

Rapadalen och Sarek nationalpark  3 - 10/8 2024


Varmt välkommen till en 7-8 dagar lång vandring genom Sarek

nationalpark och fjällvärldens vackraste och mest ikoniska dalgång, Rapadalen. Vi kommer att korsa Sarek på diagonalen genom att efter Rapadalen följa den dramatiska dalen Ruohtesvágge upp mot fjället Áhkká. Vandringen kommer att ske i liten grupp utanför lederna genom en unik och väldigt vacker fjällvärld utan turistströmmar.

 

Turen kommer preliminärt att starta i Saltoluokta och avslutas i samevistet Änonjálmme där vi tar båten över sjön Áhkájávrre till Ritsem. Inledningsvis följer vi Kungsleden söderut fram till Sitojaure. Efter att ha passerat sjön viker vi av från leden och sneddar upp mot parkgränsen. Målet är det heliga fjället Skierffe där vi bjuds på Sveriges mest magiska utsikt. Under oss ligger Rapadalen, Nammatj, och det vackra Laitauredeltat. Vi följer sedan "den höga vägen", en fantastisk färdväg där vi bjuds på makalösa vyer över dalen och inte minst Rapaselet, innan vi går ner i själva dalgången. Björkskogen nere i Rapadalen kan vara lite snårig och utmanande men är också en trevlig kontrast till kalfjället. Snart bär det åter uppför och vi tar oss upp mot den höga dalgången Snávvávágge. Återigen bjuds vi på fantastiska vyer och vi omges av dramatiska fjäll.

Vår färdväg fortsätter sedan ner mot slätten Bielavallda, vi vadar två lite större jokkar och når sedan Sareks hjärta, Skárja. Vi följer nu den dramatiska dalgången Ruohtesvágge och passerar alldelels under Sareks högsta toppar och nära de största glaciärerna.

Framför oss ligger snart fjällens drottning, det vackra fjället Áhkká. Men innan dess får vi blicka upp mot det ståtliga fjället Niják som står som en vaktpost vid Sareks norra port. Vi fortsätter sedan in i Stora Sjöfallets nationalpark och vandrar under det väldiga Áhkká innan vi når den spektakulära hängbron över älven Vuojatädno som vild och otämjd kastar den sig ut i sjön Áhkkájávrre. 

Turen avslutas i samevistet Änonjálmme där vi tar båten till Ritsem.

 

Du kommer att bjudas på fantastiska vyer, dramatiska toppar, vackra fjällsjöar, gnistrande glaciärer, några spännande vad och grönskande fjällhedar. Vi kommer mestadels att röra oss utanför lederna turen är ändå relativt lättvandrat då man ofta följer naturliga dalstråk, stigar och gamla renflyttningsleder. Fjällstugor och rastskydd saknas och boendet sker i tält.


För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring är gruppens storlek begränsad till max 6 deltagare + guide(r). Det gör oss flexibla och vi blir snabbt sammansvetsade.


Under turen kommer du också ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, hur och var man vadar, val av tältplats, samernas liv, fjällens djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix i fjällen. Vi kommer att röra oss ungefär 15-20 km per dag där fokus är att uppleva det fantastiska fjällområdet.


Turen passar:

Dig som vill uppleva Rapadalen, Sareks storslagna nationalpark och fjällen bortom lederna. Turen är inte en nybörjartur då vi kommer att röra oss till största del utanför markerade leder. Vi kommer bära tält och mat för 7-8 dagar. En del vad förekommer.


Pris: 8200kr


Ingår:

- Lån av bekvämt fjälltält

- Lån av stormkök samt gas

- Gemensam säkerhetsutrustning för sommarfjäll

- Guidning av certifierad Fjälledare/International Mountain Leader


Ingår ej:

- Resan till och från start-/slutpunkt

- Båttransporter under turen 

- Personlig utrustning

- Mat under turen (exempel på lättlagad fjällmat lämnas)

- Ev boende på Ritsem jällstation sista natten (man kan tälta mot en mindre serviceavgift).


Mer info om turen kommer!


Max 6 personer (min 4 pers).


Höstvandring i Muddus nationalpark  12-15/9 2024


Uppe i norra Lappland, mellan Gällivare och Jokkmokk, ligger Muddus nationalpark. Muddus är en del av världsarvet Laponia och är Sveriges största skogliga nationalpark. Det är alltså inte ett fjällområde utan gammelskogarnas och de stora myrarnas fantastiska land. Här finns storskogen bevarad med jättefuror, mosaiker av myrmark, ståtliga vattenfall och djupa raviner.


Turen kommer att ske i ett lugnt tempo längs nationalparkens leder och passar även dig som vill göra din första flerdagarstur. Vi räknar med att bo i tält men det finns också några mindre timmerstugor som vi eventuellt kommer att nyttja om de är lediga.


Vi kommer att uppleva Muddus mest fantastiska platser såsom Muddusfallet, de stora myrmarkerna (ock utsiktstornet) uppe vid Muddusjaure, gammelskogen och den djupa ravinen Måskosgårsså.


För att du som deltagare ska få ut maximalt av din vandring är gruppens storlek begränsad till max 6 deltagare + guide(er). 


Under turen kommer du ha möjlighet att lära dig mer om karta och kompass, vägval, val av tältplats, samernas liv, områdets djur och växter och lite alla möjliga och omöjliga tips och trix om att vara ute på tur. Vi kommer att röra oss ca 10 -15 km per dag och ta oss tid att uppleva det fantastiska området.


Turen passar:
Dig som vill uppleva en väldig speciell och vacker storskog som du inte stöter på i södra Sverige. En skog där du kan vandra i tysthet i fyra dagar utan att passera någon väg. Muddus nationalpark är klassad som världsarv och ingår i Laponiaområdet.


Pris: 4500kr


Ingår:

- Lån av bekvämt tält

- Lån av stormkök samt gas

- Gemensam säkerhetsutrustning

- Guidning av certifierad Fjälledare/International Mountain Leader


Fixar du själv:

- Resan till och från Muddus (vi kommer att samordna)

- Personlig utrustning

- Mat under turen (exempel på lättlagad turmat lämnas)


Mer info om turen kommer!


Max 6 personer (min 4 pers).


"The mountains are calling and I must go..."


John Muir